Σουηδία: Περισσότερο χρόνο για την ένταξη στο NATO ζητούν πολιτικοί | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σουηδία: Περισσότερο χρόνο για την ένταξη στο NATO ζητούν πολιτικοί

Πριν από λίγους μήνες, το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο NATO αποτελούσε μία υπόθεση εργασίας. Ούσα για χρόνια σε καθεστώς ουδετερότητας, η σκανδιναβική χώρα ήταν εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αποτελώντας μία από τις ηγέτιδες χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα, με την πολιτική ηγεσία να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης στο NATO.

Με την συζήτηση να έχει κορυφωθεί στο δημόσιο διάλογο, πολιτικοί της Σουηδίας εκφράζουν την γνώμη τους για το θέμα. Ορισμένοι εκ των πολιτικών ζητούν περισσότερο χρόνο για το θέμα.

Αρχικά, ο πρώην Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο ζήτημα», τονίζοντας πως «όλοι θα ήθελαν να έχουμε περισσότερο χρόνο».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρεμ, η οποία επισήμανε πως θα ήταν καλό και για την Φινλανδία να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να εξετάσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα εκφράσει επίσημα την θέση του την ερχόμενη Κυριακή (15/5). Οι Σοσιαλδημοκράτες τάσσονται διαχρονικά εναντίον της ένταξης του NATO, κάτι που περιλαμβάνεται στο καταστατικό του κόμματος.