Ρούτε για πληθωρισμό: Υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ρούτε για πληθωρισμό: Υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση

Tον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε αναφορικά με τον αυξανόμενο πληθωρισμό που παρατηρείται στις χώρες της ΕΕ και στην χώρα του, ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης.

Με δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τόνισε ότι η Ολλανδική κυβέρνηση έχει στόχο να βοηθήσει άμεσα τους οικονομικά αδύναμους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς, ωστόσο επεσήμανε ακόμα ότι «υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση».

«Δεν μπορείς να βοηθήσεις τους πάντες. Έτσι εμείς στη Δύση θα είμαστε κάπως φτωχότεροι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,6% στην Ολλανδία τον Απρίλιο, και γι΄ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο μέτρα στήριξης για να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν γενικά ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, αρκεί να αισθάνονται ότι γίνεται με ειλικρινή τρόπο ότι έχουν στηριχτεί οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο» ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και από την κρίση της Ουκρανίας, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν επίσης τα μακροοικονομικά μεγέθη στην ΕΕ», αναφερόμενος στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο δεν ρίχνει την ευθύνη στους κεντρικούς τραπεζίτες.