Νέες παραβιάσεις από Τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Νέες παραβιάσεις από Τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο

Σε κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο προχωρά η Άγκυρα, καθώς σήμερα σημειώθηκαν άλλες 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών. Κατασκοπευτικά ATR-72 και drone πέταξαν σε περιοχές πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο

Την ίδια ώρα, παράνομη Navtex εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας, και το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ προχωράει σε έρευνες του Αιγαίου.  

Ανησυχία «για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας» κοντά στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε σήμερα η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο σύμφωνα με ανάρτησή του στο τουίτερ, μετέφερε στον Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζέι την ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σήμερα πιο σημαντικά από ποτέ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν επίσης διεμήνυσαν στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ο σεβασμός προς τους γείτονες αποτελεί τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕE».

Σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας έστειλε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας έτσι στον Τούρκο Πρόεδρο

«Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.

Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση» υπογράμμισε.