Η Φινλανδία θα υποβάλλει αίτηση ένταξης στο NATO – Κοινή ανακοίνωση Προέδρου και πρωθυπουργού

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο NATO, μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της χώρας υπέβαλε έκθεση στο Κοινοβούλιο για την εθνική ασφάλεια τις προηγούμενες ημέρες, στην οποία υποστηριζόταν η προοπτική της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε κοινή δήλωση ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και η Πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, ανέφεραν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Εφόσον η Βουλή εγκρίνει το σχέδιο και ξεπεραστούν ορισμένες νομικές προϋποθέσεις, το NATO θα καλέσει το Ελσίνκι για διαπραγματεύσεις.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα με την Ρωσία μήκους πολλών χιλιομέτρων, έχοντας για δεκαετίες ένα ειδικό γεωπολιτικό καθεστώς που δεν προέβλεπε την ένταξη σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα, με την χώρα να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να ενταχθεί στο NATO.

Μετά την 24η Φεβρουαρίου, η φινλανδική κοινωνία δείχνει να συμφωνεί με την ένταξη στο NATO με ποσοστά που ξεπερνούν το 50%.