ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν των ΗΠΑ ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε η Wall Street Journal.

Η συγκεκριμένη πρόταση ανοίγει τον δρόμο για την πώληση επιπλέον μαχητικών στην Τουρκία, με την πρόταση να περιλαμβάνει την αποστολή πυραύλων, ραντάρ και ηλεκτρικών συστημάτων για τα F-16.

Η Τουρκία επιχειρεί να έχει έναν ευρύτερο ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η Άγκυρα έχει προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, έχοντας πωλήσει ταυτόχρονα drones Bayraktar στο Κίεβο.

Ακόμα, η χώρα έχει φιλοξενήσει δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ έχει εμποδίσει ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Τουρκία προκρίνουν την επιλογή της συμφωνίας για τα F-16, θεωρώντας ότι μπορούν να συμβάλλουν σε μία αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Άγκυρας, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι το αμερικανικό ΥΠ.ΕΞ. «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».