Σουηδία: Το 57% υποστηρίζει την ένταξη στο NATO σε νέα δημοσκόπηση | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σουηδία: Το 57% υποστηρίζει την ένταξη στο NATO σε νέα δημοσκόπηση

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο NATO τάσσεται το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία των πολιτών, όπως αποτυπώνεται σε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Demoskop για λογαριασμό της εφημερίδας Aftonbladet, το 57% υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, έναντι 51% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, το 21% δηλώνει αντίθετο, έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, το 22% δηλώνουν αναποφάσιστοι, έναντι 25% σε μέτρηση για τον Μάρτιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας αναγκάζει την Σουηδία να επανεξετάσει την στρατηγική ασφάλειάς της. Η χώρα είχε ακολουθήσει τον δρόμο της ουδετερότητας για δεκαετίες, ούσα σε απόσταση τόσο έναντι των ΗΠΑ όσο και της -πάλαι ποτέ- ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία φαίνεται να κάνουν την είσοδο στο NATO αναγκαία, με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.