Ρωσία: Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ινδία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ρωσία: Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ινδία

Επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με μεγάλες ασιατικές χώρες εν μέσω εντάσεων με την Ευρώπη.

Αρχικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, επισημαίνοντας κατά την συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρή φιλία, συμπληρώνοντας πως η Ινδία βλέπει την κρίση στην Ουκρανία με βάση «το σύνολο των γεγονότων και όχι μονόπλευρα».

Επιπλέον, οι κκ. Λαβρόφ και Τζαϊσανκάρ μίλησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με τον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. να επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια ένα σύστημα για τη γνωστοποίηση χρηματοπιστωτικών πληροφοριών, κάτι που έχει πράξει και η Ινδία. Όπως είπε, «είναι απολύτως σαφές ότι ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα».

Ακόμα, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως Μόσχα και Νέο Δελχί θα χρησιμοποιήσουν ένα μηχανισμό ρουπίας-ρουβλίου για το εμπόριο πετρελαίου, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων. Στόχος της ενέργειας είναι η αποφυγή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε “παράνομες” και “μονομερείς”.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, επισήμανε ότι παρατηρείται πρόοδος. Όπως ανέφερε, η Ρωσία αποσκοπεί στη δημιουργία μίας χώρας “χωρίς πυρηνικά”, “εκτός συνασπισμών” και με “ουδέτερο καθεστώς”.

Αργότερα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Ινδό Πρόεδρο Ναρέντρα Μόντι, πριν αποχωρήσει από την χώρα.

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ γίνεται μετά από εκείνη στην Κίνα, με τις δύο χώρες να είναι έτοιμες να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους.

Μία ημέρα νωρίτερα (31/3), αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας επισκέφθηκαν την Ινδία, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αποκλίνει από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι Ινδία και Κίνα δεν έχουν καταδικάσει ευθέως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.