Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Νέο τελεσίγραφο για παράδοση των όπλων στο Azovstal | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Νέο τελεσίγραφο για παράδοση των όπλων στο Azovstal

Δραματική είναι η κατάσταση στην Μαριούπολη, με τους Ουκρανούς μαχητές του εργοστασίου χάλυβα Azovstal να λαμβάνουν νέο τελεσίγραφο για παράδοση των όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, από τις 14:00 σήμερα (20/4).

Ουκρανός αξιωματικός που βρίσκεται στην πολιορκημένη Μαριούπολη ανέφερε μέσω Facebook ότι «ίσως ζούμε τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», καλώντας την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό τους από την περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Σερχίι Βολίνα, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σημείο, είπε: «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Ακόμα, συμπλήρωσε πως ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη θα ξεκινήσουν στις 14:00 (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), με τον ανθρωπιστικό διάδρομο να ανοίγει προς την Ζαπορίζια. «Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης, μπορεί να προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του διαδρόμου. Επομένως παρακαλώ να παρακολουθείτε τα σχετικά επίσημα μηνύματα», επισήμανε.

Προσχέδιο ειρηνευτικών συνομιλιών από την Ρωσία

Η Ρωσία κατέθεσε προσχέδιο ειρηνευτικών συνομιλιών, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για αλλαγή στάσης κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Πεσκόφ έκανε λόγο για ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου» ως μέρος των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κιέβου». Ωστόσο, ο ίδιος δεν έθεσε χρονικό περιθώριο για κατάθεση απάντησης.