Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Δανία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Δανία

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τις εικόνες μαζικών θανάτων αμάχων από τον ρωσικό στρατό στην πόλη Μπούκα.

Αρχικά, η Ιταλία ανακοίνωσε την απέλαση τριάντα Ρώσων διπλωματών από την χώρα «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους Ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η κίνηση της Ρώμης δεν θα μείνει αναπάντητη.

Απέλαση 15 Ρώσων διπλωματών από την Δανία για κατασκοπεία

Ταυτόχρονα, η Δανία ανακοίνωσε ότι 15 Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν λόγω διενέργειας κατασκοπείας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλει την σφαγή αμάχων στην Μπούκα. Ωστόσο, οι απελάσεις των 15 Ρώσων διπλωματών δεν συνεπάγεται την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κοπενχάγης με την Μόσχα. Κατά συνέπεια, ο Ρώσος πρέσβης και το υπόλοιπο προσωπικό δεν επηρεάζονται από την απόφαση.

Όπως είπε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 14 ημερών.

Απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Γαλλία

Από την πλευρά της, η Γαλλία αποφάσισε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών, ως αντίδραση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, σήμερα κλήθηκε ο Πρέσβης της Ρωσίας μετά την σχετική απόφαση.

Τέλος, η Γερμανία γνωστοποίησε ότι 40 μέλη του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας κρίθηκαν ανεπιθύμητα.