Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία: Το βράδυ η τηλεμαχία Μακρόν-Λεπέν - Ποιες θεματικές θα κυριαρχήσουν | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία: Το βράδυ η τηλεμαχία Μακρόν-Λεπέν – Ποιες θεματικές θα κυριαρχήσουν

Τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται απόψε το βράδυ στη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία (debate) ανάμεσα στον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Αρχικά, η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον νυν Πρόεδρο να επιχειρεί να έρθει κοντά στους πολίτες τις τελευταίες ημέρες. Αρκετοί έχουν επικρίνει τον Εμμανουέλ Μακρόν για αλαζονεία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις ανησυχίες των πολιτών.

Αρκετοί σημειώνουν ότι η Μαρίν Λεπέν θα εστιάσει σ’ αυτό, υποστηρίζοντας ότι εκείνη εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, ενώ ο αντίπαλός της θα ευνοήσει τις πολυεθνικές εταιρείες πάνω από τους ίδιους.

Παράλληλα, η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιλαμβάνονται στην τηλεμαχία, με τις θετικές αναφορές της Μαρίν Λεπέν για τον Πρόεδρο της Ρωσίας κατά το παρελθόν να είναι γνωστές. Παρά το γεγονός ότι η ίδια καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισήμανε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος μετά το τέλος του πολέμου.

Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν καλείται να απαντήσει εξίσου πειστικά, καθώς έχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, ο ίδιος έχει υποδεχτεί τον Πούτιν στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών και στην θερινή κατοικία του στη Γαλλική Ριβιέρα.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η μελλοντική πορεία της Γαλλίας στην Ε.Ε. Από τη μία πλευρά, η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί να φέρει την Γαλλία εγγύτερα με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Ταυτόχρονα, η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού δίνει προτεραιότητα στο εθνικό Δίκαιο έναντι του ευρωπαϊκού.

Μάλιστα, προτείνει την επαναφορά των ελέγχων στα προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα εμμείνει στην ευρωπαϊκή ιδέα, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των αντι-ευρωπαϊκών θέσεων της αντιπάλου του.

Φλέγον ζήτημα αποτελεί και το συνταξιοδοτικό, στο οποίο ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Ο νυν Πρόεδρος επιμένει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν κάνει λόγο για άδικο μέτρο εκ μέρους του Εμμανουέλ Μακρόν.