ΠΕΣΑ: Αύξηση στο πασχαλινό τραπέζι μέχρι 25%

Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, οι οποίες θα επηρεάσουν την κατανάλωση και τον συνολικό τζίρο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ).

Πιο αναλυτικά, το ΠΕΣΑ εκτιμά ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα καταγράψει ανατιμήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 25%. Μαζί με τις αυξήσεις σε άλλα είδη, υπολογίζεται ότι το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια θα φτάσει τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές χονδρικής στο αρνί κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονται μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό. Βάσει των συγκεκριμένων τιμών, ο οβελίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 ευρώ το φετινό Πάσχα έναντι 12 ευρώ πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται αυξήσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, την στιγμή που οι αυξήσεις στα τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

Το ΠΕΣΑ επισημαίνει ότι αναμένεται η καταβολή του Δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και του επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. πολίτες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι μετά την Μεγάλη Τετάρτη θα υπάρχει εικόνα για τον τζίρο του φετινού Πάσχα, ο οποίος συνήθως ανέρχεται περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, το ΠΕΣΑ τονίζει ότι η αγορά έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες των ανατιμήσεις, εκφράζοντας αισιοδοξία για σημαντική κίνηση κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.