Πάιατ: Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πάιατ: Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

Ο απερχόμενος πλέον πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ακόμα για την ένταση στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020: «το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά».

Ο τέως πλέον Αμερικανός Πρέσβης σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι πάντα υπάρχει από πλευράς των ΗΠΑ ανησυχία για ένα πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο, αλλά το καλοκαίρι του 2020 ήταν πολύ πιο επικίνδυνα τα πράγματα. 

Τέλος, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε καλά που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την «προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».