Ουκρανία: Συγκλονιστικές περιγραφές προσφύγων - Μαρτυρίες για βιασμούς και εν ψυχρώ πυροβολισμούς αμάχων | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ουκρανία: Συγκλονιστικές περιγραφές προσφύγων – Μαρτυρίες για βιασμούς και εν ψυχρώ πυροβολισμούς αμάχων

Σοκάρουν οι περιγραφές Ουκρανών προσφύγων για την κατάσταση στη χώρα, καταγγέλοντας εκτεταμένες βιαιότητες από τον ρωσικό στρατό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η 63χρονη Άννα Σεβτσένκο, μίλησε με σκληρά λόγια για τους Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους χαρακτήρισε «ζώα». Η ίδια μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Mail, περιγράφοντας τις φρικαλεότητες που αντίκρισε στην πόλη Ιρπίν. Σ’ ένα σημείο, η ίδια είπε: «Τραβούσαν τις γυναίκες όπως – όπως για να τις βγάλουν από τα σπίτια τους και τις κακοποιήσουν σεξουαλικά(…) Είδα αρκετούς στρατιώτες να βιάζουν μια μητέρα και την 15χρονη κόρη της».

Μάλιστα, η Ουκρανή πρόσφυγας περιγράφει ένα περιστατικό εν ψυχρώ εκτέλεσης αμάχου από Ρώσους στρατιώτες.

«Δεν μπορείτε να πιστέψετε αυτό που ζήσαμε εκεί. Οι Ρώσοι είναι ζώα. Τους μισώ. Ένας από τους γείτονές μου πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από τους Ρώσους. Νωρίτερα είχε σκοτώσει ένα αδέσποτο σκυλί για να φάει καθώς δεν είχαμε τροφή.

Αλλά κοίταξαν τα χέρια του και νόμιζαν ότι θα τους πυροβολούσε, γι΄αυτό και τον σκότωσαν παρά το γεγονός ότι ήταν ηλικιωμένος. Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει για όσα έκαναν οι στρατιώτες του».

Ακόμα, ένας 71χρονος Ουκρανός ανέφερε ότι αντίκρισε Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν πολίτες που έτρεχαν στους δρόμους για να σωθούν.

Από την πλευρά του, κάτοικος του Μπόβαρι επισήμανε ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σε λεηλασίες σπιτιών, ξυλοδαρμούς και βιασμούς.

Με το πέρασμα των ημερών, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο αποκαλυπτική για την δραματική κατάσταση στην Ουκρανία, με τους κατοίκους να αντικρίζουν συνεχώς νεκρούς και ομαδικούς τάφους.