Ουκρανία - Ζελένσκι: Η σφαγή της Μπούκα δείχνει ότι η «αποναζιστοποίηση» αφορά περισσότερο τη Ρωσία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ουκρανία – Ζελένσκι: Η σφαγή της Μπούκα δείχνει ότι η «αποναζιστοποίηση» αφορά περισσότερο τη Ρωσία

Λάβρος κατά της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην πόλη Μπούκα δείχνουν ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» ταιριάζει περισσότερο στην Ρωσία παρά στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι το Κίεβο θα αναζητήσει εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς άλλων χωρών θα ασχοληθούν μαζί τους.

Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για την χώρα του, παρότι η έναρξή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Αναφορικά με την βοήθεια από το εξωτερικό, ο ίδιος τόνισε ότι οι ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, καθώς η επιθετικότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να επιστρέψει σε μερικά χρόνια. «Θα γίνουμε σαν ένα “μεγάλο Ισραήλ”, με την ασφάλεια να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», τόνισε.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η διασφάλιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή στο εδαφικό status προ εισβολής θα ήταν ιδανική. Για το θέμα του Ντονμπάς, επισήμανε πως είναι πιθανόν να μη υπάρξει συμφωνία με την Μόσχα επί όλων των σημείων, «αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στη Μαριούπολη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων είναι δύσκολη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία για την απομάκρυνση των τραυματιών και των νεκρών, η υλοποίηση του οποίου εξαρτάται από την Ρωσία.

Τέλος, για την επικράτηση του Βίκτορ Όρμπαν και την στάση του στις ουγγρικές εκλογές, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας φοβάται την Ρωσία και ότι θα κληθεί να λάβει θέση μεταξύ Ρωσίας και υπόλοιπου κόσμου.