Ουγγαρία: Νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στις εθνικές εκλογές – Τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία

Για τέταρτη φορά αναδείχθηκε Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ο Βίκτορ Όρμπαν, καθώς επικράτησε στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση με ευκολία έναντι των αντιπάλων του.

Πιο αναλυτικά, το κυβερνών κόμμα Fidesz απέσπασε το 53,29% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,89% που έλαβε ο Πέτερ Μάρκι-Ζέι της Συμμαχίας για την Ουγγαρία.

Πιο κάτω βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα Κίνημα για την Πατρίδα μας του Λάζλο Τόροτσκαϊ, το οποίο απέσπασε ποσοστό 6,15%.

Σε δηλώσεις του, ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε λόγο για μία «εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες».

Μάλιστα, ο ίδιος παρουσίασε την επικράτησή του ως εκδίκηση ενάντια σε πολλούς «αντιπάλους», βάζοντας στο κάδρο «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και τον Ουκρανό πρόεδρο», ο οποίος τον έχει κατηγορήσει για την στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Πέτερ Μαρκί-Ζάι δεν έκρυψε την λύπη του για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μία «άνιση μάχη» μπροστά «στην προπαγάνδα».

Χθες, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (4/4), ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε «τις άδικες και αδύνατες συνθήκες» υπό τις οποίες διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία, που έχουν στόχο να επιτρέψουν στον Ορμπάν «να παραμένει στην εξουσία για πάντα».

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει επικριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στάση του σε διάφορα ζητήματα, όπως η ελευθερία των ΜΜΕ, οι νόμοι κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η θέση έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, ενώ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία απασχόλησε έντονα την προεκλογική περίοδο, με τον Βίκτορ Όρμπαν να κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι αν αναδεικνυόταν Πρωθυπουργός, θα “‘έσπρωχνε” την Ουγγαρία στον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Πέτερ Μαρκί-Ζάι τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τον Βίκτορ Όρμπαν «Ούγγρο Πούτιν».