Ξεκινά σήμερα το 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Σήμερα πραγματοποιείται η έναρξη του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η φετινή θεματική φέρει τον τίτλο «Νέες Πραγματικότητες» (New Realities).

Το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί από τις 6/4 μέχρι τις 9/4. Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών θα μιλήσουν 780 προσωπικότητες από πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, μερικοί εκ των οποίων θα μιλήσουν ζωντανά, ενώ άλλοι διαδικτυακά.

Η ατζέντα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών διαμορφώνεται από κορυφαίους οργανισμούς και δεξαμενές σκέψης, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Chatham House, το Atlantic Council, το Wilfried Martens Center, το Ινστιτούτο Bruege κ.ά.

Κατά την σημερινή, πρώτη ημέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Κατόπιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, θα απευθύνουν διαδικτυακό χαιρετισμό.

Κατόπιν, χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών.

Οι θεματικοί πυλώνες του Φόρουμ είναι οι εξής:

Παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και ασταθής, υποχρεώνοντάς μας να εξετάσουμε την πιθανότητα ενός κόσμου σε κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας.

Παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, τον μετριασμό των συνεπειών της κρίσης του COVID-19, την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους και πολλές ακόμα.

Κλιματική έκτακτη ανάγκη, ειδικά μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά σε όλο τον κόσμο και απειλούν να επηρεάσουν τα πάντα.

Ε.Ε: Το μέλλον της Ένωσης: Η Ευρώπη έχει βιώσει και βιώνει μια πολυετή περίοδο διαδοχικών, πολύπλευρων κρίσεων που κλονίζουν τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά θεμέλια του μπλοκ, επιφέροντας άνευ προηγουμένου αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική και το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.

Τεχνολογική Αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός: Η παγκοσμιοποίηση γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Η τεχνολογική αλλαγή, όμως, δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προώθηση του πολιτισμού.

Η Ελλάδα ξανά – Η πορεία προς μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη: Μέσα από τις προκλήσεις εντοπίζονται και αναλύονται οι διέξοδοι για το πώς η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει την οικονομική και επιχειρηματική της στρατηγική.

Τέλος, άνθρωποι & κοινωνία: Ζούμε σε έναν κόσμο οξείας κοινωνικής αλλαγής. Οι δημογραφικές και εισοδηματικές ανισορροπίες μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένουν και διευρύνονται.