Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Απαραίτητη η ολοκλήρωση του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων

Τις θέσεις τους για τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας περιέγραψαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο Ιρλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης, Γκάμπριελ Μακλάουφ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, και ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες τόνισαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος είναι να προχωρήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση κυρίως του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών αγορών με θεσμούς όπως το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Αναφορικά με το φλέγον θέμα του πληθωρισμού, επισήμαναν ότι προκαλεί προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όπως είπαν, η λύση εντοπίζεται στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη.