Γεωργιάδης: Ο πληθωρισμός διατηρείται κάτω από τα επίπεδα της Ευρωζώνης

Τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Μαρτίου σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΓΕΜΗ και τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Στις 12 η Eurostat ανακοίνωσε τον πληθωρισμό για όλη την ευρωζώνη. Στο 8% ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα για το μήνα Μάρτιο. Στο 2,7% η μηνιαία αύξηση. Εγώ πάντα κοιτάω λίγο παραπάνω τη μηνιαία αύξηση, γιατί αυτή δείχνει την τάση. Στο 7,5% είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη – εμείς στο 8% – και στο 2,5% η μηνιαία αύξηση – εμείς στο 2,7%».

Κατόπιν, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Τον Μάρτιο του 2021 η Ελλάδα ήταν την μοναδική στην Ευρωζώνη με αρνητικό πληθωρισμό, είχε μείον 2%. Τότε ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 1,3%. Το +8 είναι από το -2, άρα, στην πραγματικότητα είναι 6, δεν είναι 10. Άρα, στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός μας παραμένει αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι το 7,5%, αν το πάρουμε σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα είναι η 12η από τις 19 χώρες».

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του προς την αντιπολίτευση, ζητώντας να παραθέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Για να δούμε λίγο τον πληθωρισμό των χωρών που είναι λίγο πάνω από εμάς. Λιθουανία, 15,6%. Φταίει ο Μητσοτάκης. Εσθονία, 14,8%. Φταίει ο Χατζηδάκης, ο Γεωργιάδης και ο Σκρέκας. Ολλανδία, 11,9%. Είναι προφανώς η λίστα Πέτσα εδώ. Ισπανία, η αγαπημένη σας χώρα, που την έχετε κάνει παράδειγμα και μας την λέτε σε κάθε σας ομιλία, 9,8%. Επαναλαμβάνω, αν βάλουμε εμείς, ότι είχαμε μείον 2 πέρυσι, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν συν, εμείς είμαστε στο 6 στην πραγματικότητα. Για όλες αυτές τις κυβερνήσεις, που έχουν αυτόν το θηριώδη έως και διπλάσιο από εμάς πληθωρισμό, φταίει ο κ. Μητσοτάκης; Αυτή είναι σοβαρή συζήτηση, για τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση;».

Αναφορικά με το ζήτημα της επάρκειας τροφίμων, ο αρμόδιος Υπουργός επισήμανε τα εξής: «Για το προβλεπτό μέλλον, για να μιλάω σωστά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας. Τι θα πει προβλεπτό μέλλον; Για μπροστά μας, 6 με 7 μήνες. Τόσο μπορούμε να έχουμε εικόνα της αγοράς. Αν αύριο πέσουν πυρηνικά, δεν ξέρω. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα, που μιλάμε, για όλα τα διατροφικά υλικά που παίρνει ο κόσμος από τα σουπερμάρκετ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έλλειψης, μηδέν, ακόμα και για το ηλιέλαιο μηδέν.

Για το ηλιέλαιο υπάρχει και τρόπος να αυξήσουμε πολύ και την εγχώρια παραγωγή, εάν κατευθύναμε μεγαλύτερο εύρος ηλιελαίου στον επισιτισμό απ’ ότι για την παραγωγή ενέργειας».