Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές: Ο Μακρόν επιχειρεί να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους - Επίθεση στην Μαρίν Λεπέν | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές: Ο Μακρόν επιχειρεί να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους – Επίθεση στην Μαρίν Λεπέν

Ανεβάζει του ρυθμούς ενόψει του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία το επιτελείο του Εμμανουέλ Μακρόν, με τα ΜΜΕ της χώρας να επισημαίνουν ότι στόχος του υποψηφίου είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από την Αριστερά.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» φέρει τον εξής τίτλο στο πρωτοσέλιδό της: «Αγάπη, ξέχασα την Αριστερά». Μάλιστα, ο ίδιος απεικονίζεται να τρέχει κουστουμαρισμένος να αλιεύσει ψήφους ενόψει του δεύτερου γύρου.

Παρά την στήριξη από την Κεντροδεξιά, του Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, η δεξαμενή ψηφοφόρων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τον Μακρόν, ο οποίος αναζητά στήριξη από ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τον Ζαν Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν απέσπασε ποσοστό που ξεπέρασε το 20%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη, φαίνεται ότι το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν στηρίζει Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ενώ το 23% επιλέγει την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν.

Κριτική Μακρόν στην Λεπέν

Την ίδια στιγμή, ο Εμμανουέλ Μακρόν ασκεί κριτική σε θέσεις της, όπως η πρόθεσή της για αλλαγή του Συντάγματος. «Όταν η κυρία Λεπέν λέει: Θα αλλάξω το Σύνταγμα χωρίς να σεβαστώ τους κανόνες, θα πάω σε δημοψήφισμα, ακόμη κι αν το Σύνταγμα μου το απαγορεύει, αυτό είναι παραφροσύνη! Όταν έχουμε Σύνταγμα, σεβόμαστε τους κανόνες, αλλιώς σημαίνει, ότι, με το πρόσχημα ότι εκλεγόμαστε από τον λαό, μπορεί να οδηγηθούμε στην χειραγώγησή του. Η Μαρίν Λεπέν είναι ένα πρόσωπο που δεν σέβεται τις ελευθερίες».

Ακόμα, επιτέθηκε εναντίον της αντιπάλου του για θέσεις όπως η ελευθερία των ΜΜΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. «Παρά τις προσπάθειές της, το αληθινό πρόσωπο της Ακροδεξιάς επιστρέφει: είναι ένα πρόσωπο που δεν σέβεται τις ελευθερίες, το συνταγματικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία του Τύπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο, που βρίσκονται στο επίκεντρο των αξιών μας, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής», τόνισε.

Εφημερίδες της χώρας έχουν επικρίνει την Λεπέν για την στάση της έναντι τμήματος του Τύπου, καθώς οι εκπρόσωποι των εφημερίδων «Liberation» και «Quotidien» έχουν αποκλειστεί από τις ενημερώσεις του κόμματος της υποψήφιας για την Γαλλική Προεδρία.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, ο Εμμανουέλ Μακρόν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 64 έτη. Επίσης, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την αύξηση της κατώτατης σύνταξης από τα 900 στα 1.100 ευρώ τον μήνα, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις.