Απεργία σε εφημερίδες αύριο- Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Απεργία σε εφημερίδες αύριο- Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Tην κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Κυριακή 1η Μαΐου αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ για τις εφημερίδες οι οποίες προτίθενται να κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Πρόκειται για τις εφημερίδες «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ESPRESSO», «ΚONTRA», «ΜΑΚΕΛΕΙΟ», «ΕΣΤΙΑ» και «STAR PRESS».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΤΗΠΤΑ δεν θα επιτρέψουν να καταστρατηγηθεί ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς με αυτόν τον πρωτοφανή και αυταρχικό τρόπο από εργοδότες που καταπατούν σταθερά την εργατική νομοθεσία.

Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή η συστηματική επίδειξη ασυνέπειας απέναντι στους εργαζόμενους και η συμπίεση των αμοιβών τους σε αναξιοπρεπή επίπεδα. Η κρίση στα έντυπα είναι υπαρκτή και επώδυνη αλλά δεν δικαιολογεί εργοδοτικές συμπεριφορές που φτάνουν να υποτιμούν την επαγγελματική αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζόμενων στον Τύπο.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ προτίθενται να ζητήσουν ενημέρωση για τις οφειλές των συγκεκριμένων εκδοτών στα ασφαλιστικά Ταμεία και θα προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τις αμοιβές των εξαιρέσιμων ημερών.

Η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει, επίσης, με επιστολές, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γ. Οικονόμου, για την παραβίαση από τους εν λόγω εκδότες, των θεσμοθετημένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρήμα θα αξιοποιηθεί, τεκμηριωμένα, προς όφελος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.