Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην ενέργεια

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε περίπου μία ώρα (15:30) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στη χώρα από την απόφαση της Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα, η αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% μέσα στην επόμενη διετία, η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως και η αύξηση της αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό.

Παράλληλα, εξετάζεται και η δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πλήρως μακροπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, κατά την διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Αθήνα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκλήθηκε μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις.

Τέτοιες κινήσεις είναι η συνεισφορά μέσω φορτίων LNG μέσω της Ρεβυθούσας, με κόστος που επιβαρύνει τους Βούλγαρους, όπως επίσης και η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού IGB που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία και δίνει στους Βούλγαρους πρόσβαση στον αγωγό ΤΑΡ.

Κρίσιμη ημερομηνία για την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ελλάδα είναι η 20η Μαΐου, καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού φυσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες.