Σταϊκούρας: Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαμόρφωση του πλέγματος των μέτρων στήριξης | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σταϊκούρας: Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαμόρφωση του πλέγματος των μέτρων στήριξης

Η Ελλάδα περιμένει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να δημιουργηθεί το πλέγμα για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις (ενεργειακά, πόλεμος στην Ουκρανία), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε να διαφοροποιείται στο τελευταίο Ecofin στο ζήτημα της εξαίρεσης ή της ειδικής αντιμετώπισης των αμυντικών δαπανών στα δημοσιονομικά.

Ταυτόχρονα, ανάλογη θέση φαίνεται να διακρίνεται και για το ελληνικό αίτημα επιπλέον στήριξης και ενεργοβόρων επιχειρήσεων, για το οποίο υπήρχε άρνηση έως τώρα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου που θα λειτουργήσει με όρους δημοσιονομικής ουδετερότητας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι, με τις νέες προβλέψεις για το κόστος κάλυψης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα ποσά από τους ρύπους θα εξαντληθούν πολύ νωρίτερα από το γ’ τρίμηνο του 2022 που αρχικά είχε προβλεφθεί και το κόστος, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα από τις αρχικές προβλέψεις. Όπως είπε, «υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό το επαρκές δίχτυ ασφαλείας που χτίστηκε λόγω της πανδημίας οδήγησε σε ένα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6% του ΑΕΠ, ή 12 δισ. ευρώ». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι «επί του παρόντος υπάρχει σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού, που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Άρα, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με το 2020. Άρα, η όποια ευελιξία δίδεται πρέπει να αξιοποιηθεί με σύνεση, απαιτείται ψυχραιμία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις το προσεχές διάστημα. Όπως ανέφερε, «το κρίσιμο σημείο είναι πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο, για να προσδιορίσουμε ακριβώς το διαθέσιμο ύψος και το πού θα γίνουν εκταμιεύσεις πόρων».

Όπως δήλωσε, η ακρίβεια φαίνεται να επηρεάζει το ΑΕΠ κατά -1%, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις τιμές στα σιτηρά και σε κάποια μέταλλα.

Για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, ανέφερε πως οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια του 2022, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα ξεπεράσει το 5%. Παρ’ όλα αυτά, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Τέλος, υπογράμμισε την σημασία της έγκαιρης εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων.