Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιες καταστροφές στο Τσερνίχιβ – Πυρ σε εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί στην πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, με τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν πως η παροχή φυσικού αερίου διεξάγεται εν μέρει, την ώρα που οι υποδομές της χώρας έχουν υποστεί καταστροφές. Ωστόσο, διεξάγονται προσπάθειες για την αποκατάστασή τους.

Ο Δήμαρχος του Τσερνίχιβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, τόνισε ότι η πόλη έχει “καταστραφεί εντελώς” από τον ρωσικό στρατό. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Πλήγματα σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χτύπησαν εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στο Χάρκοβο, όπως ανέφεραν ουκρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις δέχθηκαν βομβαρδισμούς το Σάββατο, έχοντας ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από δύο εβδομάδες και έχοντας αποκοπεί από την τροφοδότηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση γύρω από το Χάρκοβο, όπως είπε ο περιφερειακός επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το Κίεβο σημειώνει πως ο ρωσικός στρατός μετακινείται προς την Λευκορωσία, ώστε να ανασυγκροτηθεί μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνεται, στόχος της μετακίνησης είναι η «εναλλαγή μονάδων που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, η ενίσχυση των υπαρχουσών ομάδων, ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, η διοργάνωση της απομάκρυνσης τραυματιών και άρρωστου προσωπικού».