Πόλεμος στην Ουκρανία - Στόλτενμπεργκ: Δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πόλεμος στην Ουκρανία – Στόλτενμπεργκ: Δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία

Η επίθεση του ρωσικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια φανερώνει την «απερισκεψία» του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε, αρχικά, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του NATO θα συνεδριάσουν σήμερα για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη «βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».

Αναφερόμενος στην επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της ουκρανικής πόλης Ζαπορίζια, δήλωσε πως «αυτό καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του, καθώς και τη σημασία της απόσυρσης όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας και την ανάγκη δέσμευσης σε διπλωματικές προσπάθειες με καλή πίστη».

Κατόπιν, διαβεβαίωσε ότι το NATO αποτελεί συμμαχία με αμυντικό προσανατολισμό, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκει πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα κράτη-μέλη της, κάτι που πραγματοποιείται μέσω της αυξημένης παρουσίας δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, ο ΓΓ του NATO χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα, όπως και την ενίσχυση της παρουσίας των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά στο ανατολικό τμήμα του NATO σε στεριά, θάλασσα και αέρα.