Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Μεγάλη ανησυχία μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Μεγάλη ανησυχία μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (4/3) τον πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Ζαπορίζια στην Ουκρανία, έπειτα από μάχη ωρών με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η ανησυχία για την έκβαση της σύγκρουσης έγινε εντονότερη, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε κτίριο που σβήστηκε λίγη ώρα αργότερα.

Το χτύπημα του ρωσικού στρατού στον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αφού η κατάληξη θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Ρωσίας ότι επιδιώκει τον έλεγχο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως ισχυρίζονται Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20». Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως «επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα θύμα.

Ακόμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαίωσε ότι το επίπεδο ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε πλήγμα εναντίον κανενός αντιδραστήρα. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ υπογράμμισε την ανάγκη «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Παράλληλα, η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ακόμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει την σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα.

Τέλος, η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.