Οικονόμου: Οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων για την ακρίβεια στα καύσιμα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Οικονόμου: Οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων για την ακρίβεια στα καύσιμα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε το πλέγμα των μέτρων που θα ληφθούν, τα οποία είναι:

  • «συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια
  • οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας
  • παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων».

Μιλώντας ειδικά για τα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση “πυρηνικής φυσικής” ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες». Την ίδια στιγμή, παρέπεμψε την Τετάρτη για τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ερώτηση για τα αυξημένα έσοδα του Κράτους εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων, απάντησε: «Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ. έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου».

Κλείνοντας, είπε ότι οι αποφάσεις για τα μέτρα λαμβάνονται με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του μέτρου για τα καύσιμα είναι οι πολίτες να πληρώνουν μεν το αναγραφόμενο κόστος στο πρατήριο, αλλά να τους επιστρέφεται άμεσα τμήμα της αναγραφόμενης τιμής υπό την μορφή “επιστροφής φόρου”. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, κατά το μοντέλο του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι.

Η κυβέρνηση φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για οριζόντιο μέτρο που θα ευνοήσει τους οικονομικά ισχυρότερους.