Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα

Κάλεσμα για δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική απηύθυνε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με Έκθεση που υπεγράφη από τον επικεφαλής Φραγκίσκο Κουτεντάκη και την επιστημονική ομάδα του Γραφείου.

Πιο αναλυτικά, η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση», τονίζοντας την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων.

Κατόπιν, η Έκθεση περιλαμβάνει δύο σενάρια για την ανάπτυξη το 2022. Σύμφωνα με το πρώτο (αισιόδοξο σενάριο), η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,75% την φετινή χρονιά, ενώ το δεύτερο (δυσμενές σενάριο) προβλέπει ανάπτυξη 2,21%.

Για τον εναρμονισμένο τιμάριθμο, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 7,43%, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 11,01%.

Αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα φτάσουν στο 1%, ενώ το δυσμενές σενάριο εκτιμά ότι θα ανέλθουν στο 2%.

Τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης είναι τα ακόλουθα:

  • η επαναφορά σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί κύρια προτεραιότητα,
  • οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές, με ιδιαίτερη στόχευση στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων,
  • αποφυγή οριζόντιων μέτρων που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος,
  • η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας προϋποθέτει μία ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία,
  • ενδεχόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους θα οδηγήσει σε δυσάρεστη δημοσιονομική κατάσταση.