Τουρκία: Νέα συνεδρίαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη για τον Οσμάν Καβαλά | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τουρκία: Νέα συνεδρίαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη για τον Οσμάν Καβαλά

Νέα συνεδρίαση για την τύχη του Οσμάν Καβαλά θα διεξαχθεί σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί ένα μήνα μετά την έναρξη διαδικασίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Το παρόν στην διαδικασία έδωσαν διπλωμάτες από τουλάχιστον εννέα δυτικές χώρες, καθώς και δύο εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Ο Οσμάν Καβαλά κινδυνεύει με επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης, αφού κατηγορείται για «απόπειρα αποσταθεροποίησης» της Τουρκίας. Ο ίδιος δεν παρέστη στη δίκη, με τον συνήγορό του να δηλώνει ότι «το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη έχει παραβιασθεί».

Η τουρκική δικαιοσύνη αρνείται να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 2019 που καλεί σε άμεση απελευθέρωσή του.

Η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να παρουσιάσει τις «παρατηρήσεις» της στην διυπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Εφόσον δεν συμβεί αυτό, η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει κατά την συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2022 να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατόπιν, η επιτροπή θα κληθεί να διαπιστώσει επίσημα ότι η Τουρκία δεν απελευθέρωσε τον Οσμάν Καβαλά και δεν συμμορφώθηκε, κατά συνέπεια, με την υποχρέωση τήρησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται υπό κράτηση για 1.539 ημέρες, κατηγορούμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1950.