Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αντικείμενο συζήτησης την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που ελήφθησαν και στις δύο χώρες για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον». Παράλληλα, συμπληρώνεται πως «το βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν η παροχή στη Ρωσία μακροπρόθεσμων, νομικά εξασφαλισμένων εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των πρόσφατων ρωσο-αμερικανικών συνομιλιών στη Γενεύη καθώς και αυτής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε στον Γάλλο ομόλογό του ότι οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του NATO δεν λαμβάνουν υπόψιν της ανησυχίες της Μόσχας. Όπως επισημαίνεται, «οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να μην λαμβάνουν υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας, όπως η αποτροπή επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η εγκατάλειψη της ανάπτυξης συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η υποχώρηση της στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής του μπλοκ στην Ευρώπη πριν από το 1997, όταν υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Τέλος, οι κκ. Πούτιν και Μακρόν μίλησαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου να επισημαίνει πως Μόσχα και Παρίσι είναι υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών «για τη διατήρηση και εφαρμογή του JCPOA, καθώς και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που την ενέκρινε».