Σταϊκούρας: Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σταϊκούρας: Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

Σταθερός οφείλει να παραμείνει ο προϋπολογισμός για τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ.

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι έχουν αποφασιστεί μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται την φετινή χρονιά και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. 

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2021, ανέφερε πως θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 7% (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί μέχρι το 2023.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο ίδιος επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων». Μάλιστα, επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο είναι προετοιμασμένο και για δυσμενή σενάρια.

Ακόμα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία απέναντι στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση «για όσο χρειαστεί». Ειδικά για την υγειονομική κρίση, υπογράμμισε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.