Σενάρια για αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σενάρια για αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη “Όμικρον” επηρεάζει την εστίαση, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η παράταση του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Μερικά από τα σενάρια που βρίσκονται υπό αξιολόγηση είναι:

  • Διεύρυνση του «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα το «κούρεμα» ανέρχεται στο 75%, καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Σημειώνεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά.
  • Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας για 820.000 οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 με επιτόκιο 2,5% παρατάθηκε έως τις 26 Ιανουαρίου 2022 από τις 31 Δεκεμβρίου που ορίστηκε αρχικά. Η ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους έως 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, ή 50 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων.
  • Χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει καθαρή εικόνα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της αγοράς και Επιμελητήρια ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Μερικά από τα προταθέντα μέτρα είναι η διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του ειδικού επιδόματος για εργαζόμενους και επαγγελματίες, επιδότηση του ενοικίου για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως επίσης και αναστολή τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα χρέη της πανδημίας που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.