Πλεύρης: Από 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι στους 7 μήνες δεν έχουν κάνει την 3η δόση

Όλοι όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι με την παρέλευση του 7μήνου από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και το πως εξελίσσεται η διαδικασία της πραγματοποίησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, αποκαλύπτοντας ακόμα ότι θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι ακόμα εμβολιασμένοι.

«Δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις» σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας ωστόσο διευκρίνισε ότι η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού έχει διάρκεια όχι επτά, αλλά εννέα μήνες κι έτσι θα μπορεί μέχρι τότε να ταξιδεύει κανείς σε χώρες της Ευρώπης.

Για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν χθες στα φαρμακεία σε self test ενόψει της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία αύριο, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να τα βρουν στα φαρμακεία, θα τα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι από αύριο Δευτέρα αναμένεται να διατεθούν άλλες 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές στο πλαίσιο της καλύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρα μας.