Νορβηγία: Πρόταση της εισαγγελίας για παραμονή του Μπρέιβικ στη φυλακή

Την παραμονή του ναζί τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στη φυλακή λόγω της επικινδυνότητάς του, πρότεινε η εισαγγελία της Νορβηγίας.

Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι έχει αποκηρύξει την βίαιη δραστηριότητα, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, καθώς αντιμετωπίζει κάθειρξη 21 ετών, με δυνατότητα παράτασης της κράτησής του για όσο διάστημα κρίνεται επικίνδυνος για την κοινωνία.

Η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ αναφέρθηκε στο θέμα, σημειώνοντας: «Ο Μπρέιβικ που ζητεί σήμερα την εμπιστοσύνη μας είναι ο ίδιος που κατέστρεψε τη συνοικία των υπουργείων. Είναι ο ίδιος εγκληματίας που κατευθύνθηκε προς τους νέους στην Ούτεγια, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσει και τους πυροβόλησε» .

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Κατόπιν, κατευθύνθηκε προς την καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια, σκοτώνοντας 69 άτομα.

Το 2012 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του.

Η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ έκανε λόγο για «σόου δημοσίων σχέσεων» εκ μέρους του καταδικασθέντα Μπρέιβικ, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του και να ανανεώσει την επαφή του με τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν.

Ανάλογη άποψη έχει και η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο επικίνδυνος με όσο ήταν πριν από μία δεκαετία.