Λιβύη: Οι εκλογές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν τον Ιούνιο, δήλωσε η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Λιβύη: Οι εκλογές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν τον Ιούνιο, δήλωσε η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ

“Πιθανό” θεωρείται το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη τον Ιούνιο, δήλωσε η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για την χώρα, Στέφανι Ουίλιαμς, στο Associated Press.

Μιλώντας για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, η κ. Ουίλιαμς δήλωσε ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για να προσδώσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας. “Όλοι οι θεσμοί αντιμετωπίζουν κρίση νομιμότητας. Δεν βλέπω καμία άλλη λύση για την Λιβύη πέρα από μία ειρηνική πολιτική διαδικασία”, είπε.

Παράλληλα, κάλεσε τη νομοθετική ομάδα, που αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα στο Τομπρούκ, να συμφωνήσει σε μία “καθαρή, χρονικά ορισμένη διαδικασία με έναν καθαρό ορίζοντα και να μη δημιουργήσουν μία ανοιχτού τύπου διαδικασία”.

Κατόπιν, απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της νομοθετικής ομάδας να σεβαστούν την βούληση του λιβυκού λαού, ο οποίος έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν και επιθυμεί να τελειώσει η μεταβατική περίοδος που μαίνεται από το 2011.

Αναφορικά με το ζήτημα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, τόνισε πως δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή των εκλογών, συμπληρώνοντας ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αποτελεί την σημαντικότερη προτεραιότητα.

Επίσης, ο σεβασμός του αποτελέσματος των εκλογών από όλες τις πλευρές είναι ιδιαίτερα σημαντική, ανεξάρτητα από τον τελικό νικητή.

Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν, εξαιτίας διαφωνιών για την διαδικασία υπό την οποία θα διεξάγονταν. Την ίδια στιγμή, διάφορες υποψηφιότητες προκαλούν αντιδράσεις στη χώρα, καθώς ορισμένοι συνυποψήφιοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη νίκη ορισμένων εκ των αντιπάλων τους.