Κύπρος: Παραιτήθηκε από ΥΠΕΞ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Nίκος Χριστοδουλίδης.

Με δήλωσή του, επεσήμανε:

«Έθεσα την παραίτηση μου στον Πρόεδρο εδώ και αρκετές μέρες. Την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την χώρα από το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Εξωτερικών . Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές εφόσον διατηρώ την έντονη πεποίθηση ότι δεν τιμούν και δεν έχουν χώρο στο σύγχρονο πολιτικό λόγο.

Δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα κοινά αλλά και από την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με απόλυτη ειλικρίνεια επαναλαμβάνω την άποψη μου ότι η ενεργοποίηση εσωκομματικών διαδικασιών, για τις Προεδρικές του 2023 πολύ πέραν του 1 έτους από τη διεξαγωγή τους επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Πολιτεία και ως κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως επίσης και υλοποίηση κυβερνητικού έργου».

Ο κ. Χριστοδουλιδης αν και δεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές, θεωρείται βέβαιο από πολλούς στην Λευκωσία πως θα θέσει υποψηφιότητα.

Την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη φέρεται να προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προχθές κάλεσε τον υπουργό εξωτερικών να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με το εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ή όχι.

Με τη σειρά του ο κ. Νεοφύτου έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.