Κορωνοϊός-Moderna: Η πανδημία μπορεί να μετατραπεί σε ενδημία το 2022

Ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής του κορωνοϊού από πανδημία σε ενδημία άφησε ο συνιδρυτής της Moderna, Noubar Afeyan.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Afeyan τόνισε πως οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση εξαιτίας της μετάλλαξης “Όμικρον”. «Το 2022 μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο η πανδημία εισέρχεται σε μια ενδημική φάση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως παρότι η “Όμικρον” είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, «από την άλλη πλευρά έχει μικρότερη επίδραση όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου».

Η Moderna στοχεύει στην ανάπτυξη εμβολίου ειδικά εναντίον της μετάλλαξης “Όμικρον”, το οποίο μπορεί να μπει σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους σε μερικές εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διενέργεια μίας ενισχυτικής δόσης κατά της μετάλλαξης “Όμικρον” το φθινόπωρο κρίνεται αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο Afeyan τόνισε πως «το αν χρειαζόμαστε μια ενισχυτική δόση την άνοιξη αντί για το φθινόπωρο είναι κάτι που θα πρέπει να συνεργαστούμε με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο για να λύσουμε».