Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα συνεχίζει τον «ανένδοτο» αγώνα κατά του Λουζλίμ Μπάσα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα συνεχίζει τον «ανένδοτο» αγώνα κατά του Λουζλίμ Μπάσα

Αποφασισμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον του Λουζλίμ Μπάσα και της ηγεσίας του στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας είναι ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, λίγες ώρες μετά την διαγραφή του από το κόμμα.

Η διαγραφή του από το κόμμα προήλθε μετά από μία πολύμηνη διαμάχη του με τον Λουζλίμ Μπάσα, μαζί με άλλα οκτώ μέλη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ομάδα ατόμων εισέβαλε στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Ο Πρόεδρος Μπάσα δεν βρισκόταν στα γραφεία του κόμματος εκείνη την στιγμή. Η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει το πλήθος με ρίψεις νερού.

Ο Σαλί Μπερίσα επλήγη βαθιά τον Μάιο του 2021, όταν οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισόδου του ιδίου και μελών της οικογένειάς του στις ΗΠΑ λόγω υποθέσεων διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος κατά την εποχή που ηγούνταν της Αλβανίας.

Σκληρή αντιμετώπιση εις βάρος του Σαλί Μπερίσα είχε και ο Λουζλίμ Μπάσα, ο οποίος τον κατηγόρησε για διαφθορά και ενέργειες που «υπονόμευσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία».

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός απάντησε με εσωκομματική ψηφοφορία στο Δημοκρατικό Κόμμα, για την αποπομπή του Μπάσα από την ηγεσία. Παράλληλα, εγκρίθηκαν νέα καταστατικά για την ακύρωση του αποκλεισμού του Μπερίσα από το κοινοβουλευτικό κόμμα και όλες τις αποφάσεις.

Σε δική του αντίδραση, ο Λουζλίμ Μπάσα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, καρατομώντας υψηλόβαθμα και περιφερειακά στελέχη που συνεργάστηκαν με τον Μπερίσα.

Ακολούθως, στις 8/12/2021 ο Μπερίσα συγκάλεσε την Εθνοσυνέλευση του κόμματος και ακολούθησε δημοψήφισμα στη χώρα, με σκοπό την εκδίωξη του Μπάσα από το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα γεγονότα κινήθηκαν ταχύτατα, με υποστηρικτές του Σαλί Μπερίσα να εισβάλλουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ράμα: «Πολιτικά πτώματα» Μπάσα και Μπερίσα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναφέρθηκε με καυστικό τόνο, σημειώνοντας: «Πραγματικά δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει με όσα συμβαίνουν, αλλά δεν μπορώ να κλαίω συνεχώς για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση».

Η επομένη ημέρα αναμένεται με ενδιαφέρον. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο Σαλί Μπερίσα και τα διαγραφέντα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος θα προχωρήσουν σε ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος.