Ολλανδία: Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, υπό τον Μαρκ Ρούτε | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ολλανδία: Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, υπό τον Μαρκ Ρούτε

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία κατέληξαν τέσσερα κόμματα στη χώρα, εννέα μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά τους οποίους υπήρχαν συνεχείς διεργασίες.

Τα τέσσερα κόμματα είναι το φιλελεύθερο VVD του Μαρκ Ρούτε, το οποίο κέρδισε την πρωτιά, το κεντροαριστερό D66, το κεντροδεξιό CDA και το δεξιό CU. Η συμφωνία έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών των τεσσάρων κομμάτων σήμερα. Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αποκλείεται να καθυστερήσει για μερικό χρονικό διάστημα.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας, με τη νέα κυβέρνηση να έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή, το στεγαστικό, η πυρηνική ενέργεια και η επέκταση των διοδίων αποτελούν εξίσου σημαντικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε, εξαιτίας ενός σκανδάλου με οικογενειακά επιδόματα. Ωστόσο, ασκεί μέχρι σήμερα τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία έκλεισε 225 ημέρες χωρίς κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου, αριθμός-ρεκόρ για μία χώρα όπου οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής.