Νίγηρας: Μεταφορά οπλισμού από τη Λιβύη στο Σαχέλ σε τζιχαντιστές καταγγέλλει ο Μοάμεντ Μπαζούμ

Καταγγελία για μεταφορά οπλισμού σε τζιχαντιστές μαχητές στην περιοχή του Σαχέλ έκανε ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μοάμεντ Μπαζούμ.

Η δήλωση του Προέδρου της αφρικανικής χώρας έγινε κατά την διάρκεια του Φόρουμ του Ντακάρ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Αφρική, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η αποτυχία για την αντιμετώπιση της μεταφοράς όπλων από τη Λιβύη είναι ένα μεγάλο σφάλμα.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως η ροή της μεταφοράς όπλων μέσω της Λιβύης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τη διασπορά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, λέγοντας ότι όπλα και πυρομαχικά πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία αγοράζονται φθηνά μέσω λαθρεμπορίου από τη Λιβύη.

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, ο Πρόεδρος του Νίγηρα είπε ότι σε καμία περιοχή του κόσμου δεν υπήρξε περίπτωση όπου ομάδες ανταρτών διέθεταν τα ίδια όπλα μ’ εκείνα των δυνάμεων ασφαλείας που τους πολεμούσαν, όπως συμβαίνει σήμερα στην περιοχή του Σαχέλ.

Η περιοχή του Σαχέλ αντιμετωπίζει συχνά επιθέσεις τζιχαντιστών σε διαφορετικές χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας κ.ά.), την στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία συνδράμουν το έργο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση αυτών των δικτύων.