Λιβύη: Αναβολή των προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου

Σε αναβολή οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε Επιτροπή της Βουλής της χώρας που είναι αρμόδια για την διεξαγωγή τους.

Σε έκθεση που παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάντι αλ Σγκάγιερ, τόνισε ότι η διεξαγωγή τους την συγκεκριμένη ημερομηνία καθίσταται αδύνατη. Παρ’ όλα αυτά, δεν προτείνεται άλλη ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών.

Παράλληλα, ζητείται από τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ώστε «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης», με στόχο να επιστρέψει η χώρα σε πορεία σταθερότητας.

Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη, δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, ο Φάτι Μπασάγκα και ο Άχμεντ Μέιτιγκ, μετέβησαν στη Βεγγάζη, με στόχο την επίσπευση της πολιτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χαφτάρ, πρώην επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και υποψήφιο Πρόεδρο της χώρας.

Σημειώνεται ότι το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κρίνεται αμφίβολο, καθώς το Κοινοβούλιο της Λιβύης έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από εκείνη τον Σεπτέμβριο.