Λιβύη: Άμεσο ορισμό ημερομηνίας για τις εκλογές ζητούν πέντε χώρες | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Λιβύη: Άμεσο ορισμό ημερομηνίας για τις εκλογές ζητούν πέντε χώρες

Νέο χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη ζητούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, μετά την αναβολή που αποφασίστηκε την Τετάρτη (22/12).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πέντε χώρες απευθύνουν έκκληση για σεβασμό των προσδοκιών «του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία».

Παράλληλα, τονίζεται η σημασία της διατήρησης των προσπαθειών για να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση και να «ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα της Λιβύης».

Ακόμα, καλούν να μην υπάρξει «προσφυγή στη βία», δηλώνοντας «έτοιμες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα ή υπονομεύουν την πολιτική και εκλογική διαδικασία με τη βία ή την υποκίνηση σε βία».

Σημειώνεται ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε αναβολή για ένα μήνα (24/01/2022), με το Κοινοβούλιο να συνεδριάζει την Δευτέρα (27/01) για να εξετάσει αυτή την πρόταση.