Κορωνοϊός-ΠΟΥ: Έγκριση του εμβολίου της Novavax κατά της COVID-19 για επείγουσα χρήση | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός-ΠΟΥ: Έγκριση του εμβολίου της Novavax κατά της COVID-19 για επείγουσα χρήση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας Novavax κατά του κορονοϊού, για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο της Novavax είναι ένα εμβόλιο με βάση πρωτεΐνες που προκαλούν ανοσοαπόκριση, χωρίς ιό. Η τεχνολογία, που είναι πιο κλασική από εκείνην εμβολίων που είχαν εγκριθεί νωρίτερα, είναι παρόμοια με εκείνην των εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Β και του κοκκύτη, που δημιουργήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Οι κλινικές έρευνες που διενεργήθηκαν με την συμμετοχή περισσότερων από 45.000 ανθρώπων, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μείωση των περιπτώσεων συμπτωματικής νόσησης ανέρχονται στο 90%.

Σε άλλη ανακοίνωση, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ συνιστούν τη χρήση του Nuvaxovid για τους άνω των 18 ετών και αναφέρουν πως οι δόσεις πρέπει να χορηγούνται «με απόσταση τριών έως τεσσάρων εβδομάδων».

Αυτό είναι το δέκατο εμβόλιο που μπαίνει στη μάχη κατά της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των Covaxin της ινδικής Bharat Biontech, Covovax που παράγεται από Serum Institute of India με άδεια της αμερικανικής Novovax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm και Sinovac, τα οποία εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε ήδη χθες, Δευτέρα, την κυκλοφορία του εμβολίου της Novavax.