Καφές: Σε υψηλά 10 ετών οι τιμές – Φόβοι για διατήρηση των ανατιμήσεων μέχρι το 2023

Υψηλό 10 ετών κατέγραψαν οι τιμές του καφέ, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για διατήρηση των υψηλών τιμών μέχρι το 2023.

Τα συμβόλαια του καφέ λήξεως Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 2,34 δολάρια ανά λίμπρα την Δευτέρα. Την Τρίτη τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 2,46 δολάρια, μία τιμή που αποτελεί ρεκόρ 10 ετών, όταν η τιμή ξεπερνούσε τα 3 δολάρια ανά λίμπρα.

Ο επικεφαλής του τομέα στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, δήλωσε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε σειρά γεγονότων που ώθησαν τις τιμές του καφέ προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βραζιλία, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παγωνιά σε περιοχές παραγωγής καφέ. Την ίδια στιγμή, η ξηρασία των προηγούμενων μηνών έχει επηρεάσει τον καρπό του 2022.

Μάλιστα, ο Όλε Χάνσεν εκτίμησε ότι αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν το υπόλοιπο του 2021, το 2022 και ενδεχομένως το 2023.

Παράλληλα, ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Τιγκράι της Αιθιοπίας και η αύξηση των κρουσμάτων στο Βιετνάμ αποτελούν στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον κλάδο του καφέ. Σύμφωνα με τον εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών πωλήσεων της Marex, Μαξιμίλιαν Κόουπστεϊκ, τα τελευταία 5 με 8 χρόνια η προσφορά προερχόταν από την Βραζιλία και το Βιετνάμ. Έτσι, πιθανά προβλήματα σε μία από τις δύο χώρες, ανάγκαζε σε εξεύρεση άλλων χωρών για την παραγωγή καφέ.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως οι τιμές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση.