Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις Λοβέρδου | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο – Την Τρίτη οι ανακοινώσεις Λοβέρδου

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου είναι οι τελικοί διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, μετά την ετυμηγορία των περίπου 270.000 πολιτών που συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής (5/12).

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κκ. Χρηστίδης, Καστανίδης και Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκης βασίστηκε στη νότια Ελλάδα -κυρίως στην Κρήτη-, στη βόρεια και στη κεντρική Ελλάδα. Από την άλλη, η δυτική Ελλάδα αποτέλεσε το “δυνατό χαρτί” του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κυριάρχησε στην Αττική.

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σχέδια για την «επόμενη μέρα», δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική αυτονομία του «ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει». Στη χθεσινή δήλωση από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκανε αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εκλογές.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη τονίζουν την αναφορά του ίδιου στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι θα απευθύνει κάλεσμα προς όλους για ένα νέο ξεκίνημα του χώρου. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιάσει στους συνεργάτες του απόψε ο κ. Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νέος γύρος περιοδειών αυτή την εβδομάδα, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη διεξαγωγής ενός ακόμα debate.

Μπαίνει δυνατά ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στον δεύτερο γύρο, επιχειρώντας να ανατρέψει τους συσχετισμούς που είναι εναντίον του. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα», δήλωσε τα μεσάνυχτα ο πρώην Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πιθανότητα διεξαγωγής ντιμπέϊτ, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα, με τον ίδιο να είναι ανοικτός σ’ ένα διάλογο για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Η στάση Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέλαβε την τρίτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές, με τον βουλευτή να κυριαρχεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ίδιος επιστρέφει από σήμερα στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του. Σε δήλωσή του, τόνισε πως το στοίχημα της παράταξης είναι η σεμνότητα και η ενότητα. Συνεργάτες του επισημαίνουν πως στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών στις προσεχείς εκλογές, ενώ μέχρι τότε θα δοθούν μάχες στη Βουλή για την ανάδειξη των θέσεων του κόμματος.

Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΪ, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι την Τρίτη θα δηλώσει ποιον πρόκειται να στηρίξει στον δεύτερο γύρο.