ΕΒΕΑ: Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών με αίτημα την κατάργηση του ειδικού φόρου πολυτελείας

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, θέτοντας το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φόρου πολυτελείας.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος φόρος «πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αργυροχρυσοχοΐας και εισαγωγής ωρολογίων από πολύτιμα μέταλλα, από την εισαγωγή του αντίστοιχου νόμου το 2010, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ένταξής της στον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης».

Παράλληλα, ο κ. Μπρατάκος τονίζει την σημασία του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως η διατήρηση του φόρου πολυτελείας επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα, προκαλώντας προβλήματα, όπως η μείωση της εισροής συναλλάγματος και η απώλεια θέσεων εργασίας.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι μειωμένες πωλήσεις καθιστούν τον εισπραττόμενο φόρο πολυτελείας 10%, υποπολλαπλάσιο έσοδο για το κράτος από την προκύπτουσα απώλεια πολλαπλάσιου ΦΠΑ.