Γκάνι: Η φυγή μου από το Αφγανιστάν ήταν μονόδρομος

Τις δραματικές στιγμές που έζησε ο ίδιος ως -πρώην- Πρόεδρος του Αφγανιστάν, λίγα λεπτά πριν από την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, περιέγραψε ο Ασράφ Γκάνι σε συνέντευξη στο BBC Radio.

Σε συζήτηση που είχε με τον Σερ Νίκολας Κάρτερ, πρώην αξιωματικό του Βρετανικού Στρατού, ο Ασράφ Γκάνι τόνισε, αρχικά, ότι το πρωί της 15ης Αυγούστου 2021 δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι εκείνη θα ήταν η τελευταία ημέρα στο Αφγανιστάν. Όπως είπε, οι Ταλιμπάν είχαν συμφωνήσει να μην εισβάλλουν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, κάτι που άλλαξε δύο ώρες αργότερα.

“Δύο διαφορετικές ομάδες των Ταλιμπάν πλησίαζαν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και η πιθανότητα μίας μαζικής σύγκρουσης να επέλθει καταστροφή και χάος ήταν τεράστια”, ανέφερε. Έτσι, ο ίδιος συμφώνησε να επιτρέψει σ’ έναν αριθμό δικών του ανθρώπων να αποχωρήσουν από την Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας.

Αν και αρχικά ο Ασράφ Γκάνι επιδίωκε να μεταβεί στο Υπουργείο Άμυνας, είδε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και τον επικεφαλής της ασφάλειας του Προέδρου να λένε στον ίδιο ότι αν αντιστέκονταν, “θα σκοτώνονταν”. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι δεν του δόθηκαν πάνω από δύο λεπτά να αναχωρήσει. Τελικά, μετά την απογείωση του ελικοπτέρου, ο -πρώην- Πρόεδρος του Αφγανιστάν συνειδητοποίησε ότι η φυγή από την χώρα ήταν μονόδρομος.

Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι κατά την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν πήρε μαζί του μεγάλο χρηματικό ποσό, απάντησε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.

Κατόπιν, τόνισε ότι η συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ το 2020, άνοιξε τον δρόμο για τα γεγονότα της 15ης Αυγούστου στην Καμπούλ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προέβλεπε την σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τον ίδιο, αυτό που προέκυψε ήταν “ένα βίαιο πραξικόπημα, όχι μία πολιτική συμφωνία, ή μία πολιτική διαδικασία όπου περιλαμβάνονται οι πολίτες”.

Ο Ασράφ Γκάνι αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις για όσα οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησής του, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίος τράγος λόγω των εξελίξεων του καλοκαιριού του 2021.