Β. Μακεδονία: Νέος επικεφαλής των Σοσιαλδημκρατών ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Β. Μακεδονία: Νέος επικεφαλής των Σοσιαλδημκρατών ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι

Ο Ντίμιταρ Κόβατσεφσκι είναι ο νέος Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, διαδεχόμενος τον Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή του SDSM, ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι συγκέντρωσε το 85% των ψήφων, σε μία διαδικασία όπου συμμετείχαν τα μέλη του κόμματος.

Ο ίδιος ήταν ο “εκλεκτός” του Zόραν Ζάεφ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, παρότι είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Μέχρι σήμερα είναι Υφυπουργός Οικονομικών, ενώ καλείται να ανασυστήσει το κόμμα μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές.

Τις επόμενες εβδομάδες ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφκσι θα αναλάβει Πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες από το αξίωμα και την συμφωνία με το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη τριών Υπουργείων από το αλβανικό κόμμα (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς), ενώ η νέα κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντά της για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Σημειώνεται ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.