Βρετανία: Ήττα των Συντηρητικών σε εκλογική περιφέρεια της κεντρικής Αγγλίας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Βρετανία: Ήττα των Συντηρητικών σε εκλογική περιφέρεια της κεντρικής Αγγλίας

Ήττα στις εκλογές της περιφέρειας του Βόρειου Σρόψιρ της κεντρικής Αγγλίας για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέστησαν οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον, αποτέλεσμα που προστίθεται σε μία σειρά αρνητικών αποκαλύψεων για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου.

Συγκεκριμένα, η υποψήφια των Φιλελευθέρων Χέλεν Μόργκαν επικράτησε του Συντηρητικού αντιπάλου της Dr. Νιλ Σάστρι-Χερστ, κατά περίπου 6.000 ψήφου. Η ψηφοφορία προκλήθηκε μετά την παραίτηση του βουλευτή των Συντηρητικών Όουεν Πάτερσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για lobbying έναντι αμοιβής.

Σε δήλωσή της, η Χέλεν Μόργκαν είπε, μεταξύ άλλων: «Απόψε, οι πολίτες στο Βόρειο Σρόψιρ μίλησαν για λογαριασμό του βρετανικού λαού. Το είπαν δυνατά και καθαρά: “Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τέλειωσε”».

Η ήττα των Συντηρητικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναδεικνύονταν νικητές στο Βόρειο Σρόψιρ από το 1983.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε αποκάλυψη ότι συνεργάτες του οργάνωναν πάρτι τα Χριστούγεννα του 2020, σε μία περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν σε lockdown και η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος από τον βρετανικό Τύπο

Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα για τον Μπόρις Τζόνσον, με τους ψηφοφόρους να στέλνουν μήνυμα που πρέπει να ακουστεί από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συντηρητική Telegraph το αποτέλεσμα αποτελεί μία ταπείνωση για τον Βρετανό Πρωθυπουργό, την ώρα που η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του Βόρειου Σρόψιρ «κινδυνεύει να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του Τζόνσον».

Από την πλευρά της, η Daily Mail σημειώνει πως η ήττα αποκαλύπτει «υψηλό επίπεδο της δημόσιας οργής κατά του πρωθυπουργού».