Βουλή: Τρία μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Βουλή: Τρία μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μέτρα για την ανάσχεση και την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε

«O πληθωρισμός είναι στο 4% στην Ελλάδα. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμη για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και για αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει τους πολίτες.

Από τη μια ελέγχοντας των αισχροκέρδια και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως το καλάθι της νοικοκυράς αν χρειαστεί.

Ήδη έχουμε υψώσει σημαντικό τείχος στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Φτιάξαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης με 600 εκατ. ευρώ. Είναι μόνο ένα μέρος από τα 1,35 δισ. που θα διατεθεί στο μέτωπο αυτό για το 2021. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διεθνές αγορές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ειδικά αυτό που συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση και δυναμική.

Τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Καλύπτουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δαπάνες θέρμανσης. Με ειδικές πρόνοιες και ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Πιο συγκεκριμένα τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια, περιλαμβάνουν την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο, όπως και την αύξηση επίσης στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου 40% για το μήνα Δεκέμβριο.

Για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως το μήνα Δεκέμβριο.