Ακριβό το γιορτινό τραπέζι – Σημαντικές ανατιμήσεις

Βαθύτερα θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές για τις αγορές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές των προϊόντων.

Άνθρωποι της αγοράς δηλώνουν ότι η μεγάλη αύξηση των ενεργειακών τιμών, των πρώτων υλών και των μεταφορών αύξησε το κόστος των προϊόντων του γιορτινού τραπεζιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), την προηγούμενη Παρασκευή οι χονδρικές τιμές για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονται από 7,3 ως 8 ευρώ το κιλό έναντι 5 – 6 ευρώ το κιλό πέρσι. Οι τιμές για τα κατσίκια κυμαίνονται από 7,8-8,5 ευρώ το κιλό έναντι 6,8 – 7 ευρώ πέρσι.

Ακόμα, το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας κυμαίνεται από 5,6 – 5,8 ευρώ το κιλό έναντι 4,6 – 5,6 πέρσι, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας εισαγωγής κυμαίνεται από 5,3 – 5,9 ευρώ το κιλό έναντι 4,5 – 5,6 ευρώ το κιλό πέρσι.

Αναφορικά με τα φρούτα και τα λαχανικά, διαπιστώνεται ότι η μέση χονδρική τιμή για τις πατάτες κυμαίνεται στο 0,55 ευρώ από 0,45 πέρσι, για το λάχανο και το μαρούλι στο 0,30 ευρώ από 0,28 ευρώ πέρσι, ενώ για τα κάστανα στα 3,8 ευρώ το κιλό από 3,5 ευρώ πέρσι. Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στο σπανάκι, στα μήλα και στο σέλινο.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση 16,7% στα σπορέλαια, 2,4% στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, 3,5% στα τυριά και 3,8% στα σοκολατοειδή.

Οι παραγωγοί καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη.

Από την πλευρά τους, οι αλυσίδες σουπερμάρκετ επιχειρούν να δελεάσουν τους καταναλωτές με προσφορές είτε με ποσοστιαίες εκπτώσεις είτε με προσφορές 1+1.